Miten vesivuotohälytin toimii

Vesivahinko

Miten vesivuotohälytin toimii

Vesivuotohälytin voi olla ratkaiseva tekijä vesivahingon ehkäisyyn. Vesivahinkoa tuskin kukaan toivoo omalle kohdalle. Tosiasia kuitenkin on, että vesivahinkojen määrä on Suomessa kasvussa, koska vuotoihin ei ehditä reagoimaan tarpeeksi nopeasti. Vesivuotohälytin ja vuotovahdit hälyttävät välittömästi havaitessaan paikkaan kuulumatonta vettä, jolloin vuotoihin ehditään reagoida välittömästi ja täten estää suurimmat vahingot, sillä vesivahingon vauriot voivat levitä hyvinkin nopeasti. Mitä pidempään vesi saa valua rakenteisiin, sitä suurempi ja vaativampi remontti on edessä.

Yleisin syy vesivahingolle on käyttövesi- ja viemäriputkien aiheuttamat vuodot. Toiseksi yleisin syy on pesukoneiden putkien rikkoontuminen tai löystyneiden liitosten aiheuttamat vuodot.

Pesukoneiden letkujen ja liitosten kunnossa pitäminen ei ole hankalaa, mutta liian usein se jää kokonaan tekemättä. Tällöin huomaamaton vuoto saattaa paljastua vasta, kun tihkuva vesi on ehtinyt aiheuttaa suurempaa tuhoa.

Vesivuotohälytysjärjestelmä perustuu siihen, että vesivuotoilmaisin laitetaan kodin riskialttiisiin paikkoihin, kuten keittiön allaskaapin sokkeliin, astianpesukoneen alle, jne. Asennus on helppoa, sillä ilmaisimia on saatavana myös langattomana. Kun anturi havaitsee kosteutta, se lähettää tiedon vesivahingon vaarasta. Hälytysjärjestelmä voidaan myös asettaa katkaisemaan vedentulo automaattisesti kun vettä havaitaan. Tämä onnistuu esimerkiksi Ajax hälytysjärjestelmään kytketyllä WaterStop -vedensulkuventtiilillä.

Hälytys tulee mobiilisovellukseen, joka on valitulla käyttäjällä tai usealla käyttäjällä. Taloyhtiössä hälytys voidaan ohjata suoraan huoltomiehelle. Hälytyksen tiedoissa lukee mikä antureista hälyttää, eli mistä asunnosta hälytys tulee.

Vesivuotoilmaisimen avulla vahinko paikallistetaan nopeasti ja mahdollisesti jo sellaisessa vaiheessa, kun suurempaa vuotoa ei ole ehtinyt tapahtumaan. Vesivahinkojen korjaus voi tulla erittäin kalliiksi ja vievät paljon aikaa. Ennaltaehkäisy kannattaa.

Muistilista vesivahinkojen ehkäisyyn:

  • Tarkasta säännöllisesti LVI-laitteiden liitäntäletkut (astianpesukone, pyykinpesukone, jne.). Pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia, kun koneet ovat olleet käytössä. Jos paperiin tulee vettä, korjaa vuoto välittömästi.
  • Onhan astianpesukoneen ja kylmälaitteiden alla vuotokaukalo?
  • Vaihda viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoletku. Vahinkojen riski kasvaa koneen iän myötä. Kymmenen vuotta vanha kone on syytä vaihtaa.
  • Pääseehän ilma kiertämään riittävästi kylmälaitteiden ympärillä. Myös kylmälaitteiden alle kannattaa asentaa vuotokaukalo.
  • Imuroi jääkaapin ja pakastimen takana oleva lauhdutin säännöllisesti.