Palovaroittimet taloyhtiöön – jatkossa taloyhtiön vastuulla

Tämä muutos on ainoastaan hyvä asia. Ei riitä, että oman asunnon paloturvallisuus on kunnossa, jos naapurissa ei ole. Paristojen vaihto palovaroittimiin voi olla joillain asukkailla liikuntarajoitteista johtuen mahdotonta. Kun palovaroittimien hankinta, huolto ja testaus on taloyhtiön vastuulla, paloturvallisuus paranee kaikkien asukkaiden osalta.

Vuonna 2018 sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 38 % oli toimiva palovaroitin! Kuitenkin suomalaisille tehtyjen kyselyiden mukaan 97-99 % uskoo oman kotinsa palovaroittimien olevan kunnossa.

PS. Yllä olevan kuvan palovaroittimet ovat toimestamme purettu taloyhtiöstä. Palovaroittimien kunto ei ole ollut tasainen jokaisessa huoneistossa.

Palovaroittimet taloyhtiöön

Taloyhtiön on syytä varautua ajoissa tulevaan lakimuutokseen, jonka jälkeen palovaroittimien ylläpito on taloyhtiön vastuulla.

Helpoin ja kustannustehokkain ratkaisu on keskitetty palovaroittimien hankinta. Näin voidaan varmistua palovaroittimien laadusta ja esimerkiksi paristonvaihdon ajankohta on kaikissa sama ja työ voidaan hoitaa keskitetysti.

Alarm Kiinteistöturva suosittelee akulla olevaa palovaroitinmallia, jolloin vältytään paristonvaihdolta. Akku kestää koko palovaroittimen elinkaaren ajan.

Vaikka palovaroittimien ylläpito on jatkossa taloyhtiön vastuulla, on hyvä muistaa, että asukkaan vastuulla on ilmoittaa, jos palovaroittimessa on ongelmia.

 

Lakimuutoksella pyritään siihen, että asunhuoneistossa olisi riittävästi toimivia palovaroittimia. Näin ei tällä hetkellä ole. Muutos on täten taloyhtiön talouden ja ihmisten turvallisuuden näkökulmasta hyvä asia!

Lakimuutos vaatii omistajaa sijoittamaan huoneistoihin tarvittavat palovaroittimet. Myös kunnossapito on rakennuksen omistajan vastuulla. Tämä pätee myös vuokranantajiin!

Lakimuutos selkiyttää aiempia sääntöjä. Asukkaan vastuulla on vain säännöllinen testaus ja mahdollisista ongelmista ilmoittaminen.

Lisää aiheesta kirjoittaa mm. YLE: Palovaroittimet ovat jatkossa rakennuksen omistajan vastuulla – asukkaan pitää silti huolehtia niiden kunnosta.

IS: Palovaroittimia koskeva laki menossa uusiksi – taloyhtiöille hommaa

Vuoden 2009 helmikuussa astui voimaan laki, jonka jälkeen rakennettuihin taloihin edellytetään sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia. Myös 230V palovaroittimissa on paristovarmennus.

Palovaroittimissa on eroja!

Alarm Kiinteistöturva suosittelee akkuvarmennettuja palovaroittimia, jolloin ei tarvitse huolehtia vuosittaisesta paristonvaihdosta. Paristokäyttöisten palovaroittimien laaduissa on myös valtavasti eroja. Taloyhtiön kannattaa hankinnoissaan huomioida, että laadukkaiden palovaroittimien asennus tulee edullisemmaksi kuin se, että varoittimia täytyy huoltaa vuosittain.

Edut taloyhtiölle, kun palovaroittimien hankinta hoidetaan keskitetysti

  • Varaudutaan ajoissa palovaroittimia koskevaan muutokseen, varmistetaan muutoksen sujuvuus.
  • Toteutetaan muutos ilman aikaa vievää selvitystyötä, kun kaikkien asuntojen palovaroitin on kunnossa.
  • Säästetään rahaa.
  • Säästetään aikaa.
  • Jokaisessa asunnossa on riittävästi oikein asennettuja palovaroittimia.
  • Varmistutaan, että kaikissa asunnoissa on laadukas ja takuunalainen palovaroitin.
  • Taloyhtiön puolesta hoidetaan kaikki alusta loppuun: asukkaiden informointi, palovaroittimien asennus ja vanhojen varoittimien pois vienti.

 

Lue lisää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön artikkelista Fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa palovaroittimia koskevaan muutokseen.

 

Muutos tuo aina mukanaan hieman selvittelyä ja kustannuksia. Onko taloyhtiöllä tietoa kuinka monta palovaroitinta taloyhtiössä on ja millä tolalla varoittimien tila on?

Kaikista helpointa siirtymä on siten, että ostetaan palovaroittimet keskitetysti, jolloin koko taloyhtiössä on uudet varoittimet ja samalla varmistutaan, että niitä on riittävästi. Kun vastuu tästä on taloyhtiöllä, ratkaisu on huomattavasti helpompi kuin se, että jokaisen asunnon tilanne lähdetään tarkastamaan ja hoidetaan asuntokohtaisesti. Tämän jälkeen olisi myös pidettävä asuntokohtaista kirjaa siitä, milloin on aika vaihtaa palovaroitin.

Kun palovaroittimien toimintakunto on taloyhtiön / rakennuksen omistajan vastuulla, halpa ei ole edullisin ratkaisu. Mikäli ostetaan edullinen palovaroitin, sen uusiminen on todennäköisesti edessä nopeammin. Asennus- ja vaihtotyö on kallista aikaa, joten projekti kannattaa laittaa kerralla kuntoon.

Kun palovaroittimessa on esimerkiksi laadukas litiumparisto, ei vaadita myöskään huoltomieheltä vuosittaista vierailua jokaiseen asuntoon paristonvaihdon vuoksi.

Palovaroittimia tulee olla yksi jokaista 60 m2 asuinneliötä kohden. Palovaroitin tulee asentaa kattoon, ei kuitenkaan liian lähelle seinää. Kun palovaroittimien asennus on ammattilaisten käsissä, voi taloyhtiö olla turvallisin mielin.

Me asennamme palovaroittimia työksemme. Se tarkoittaa, että teemme työn ripeästi, koska tiedämme mitä teemme. Tunnemme myös tuotteemme, sekä lainsäädännön vaatimukset. Voit huoletta jättää palovaroittimien asennuksen meidän huoleksemme. Hoidamme kaiken alusta loppuun, vieden roskatkin mennessämme.

Keskitetty palovaroittimien hankinta ja asennus

Alarm Kiinteistöturva toimii Päijät-Hämeen, Kouvolan, Hämeenlinnan, Hyvinkään ja Helsingin alueella. Asennamme palovaroittimet, olipa kyseessä verkkovirtaan kytketyt tai paristokäyttöiset palovaroittimet. Hoidamme myös tiedottamisen asukkaille ja vanhojen palovaroittimien viemisen kierrätykseen.