Palovaroittimet taloyhtiöön – jatkossa taloyhtiön vastuulla
Tämä muutos on ainoastaan hyvä asia. Ei riitä, että oman asunnon paloturvallisuus on kunnossa, jos naapurissa ei ole. Paristojen vaihto palovaroittimiin voi olla joillain asukkailla liikuntarajoitteista johtuen mahdotonta. Kun palovaroittimien hankinta, huolto ja testaus on taloyhtiön vastuulla, paloturvallisuus paranee kaikkien asukkaiden osalta.
Vuonna 2018 sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 38 % oli toimiva palovaroitin! Kuitenkin suomalaisille tehtyjen kyselyiden mukaan 97-99 % uskoo oman kotinsa palovaroittimien olevan kunnossa.
PS. Yllä olevan kuvan palovaroittimet ovat toimestamme purettu taloyhtiöstä. Palovaroittimien kunto ei ole ollut tasainen jokaisessa huoneistossa.
Palovaroittimet taloyhtiön vastuulle
Vuoden 2024 alusta astui laki voimaan, joka siirsi vastuun palovaroittimista taloyhtiön vastuulle. Aiemmin asukkaat hankkivat itse paristokäyttöiset palovaroittimet ja huolehtivat niiden toimintakunnosta. Rakennuksen omistaja on jatkossa vastuussa palovaroittimien hankinnasta ja ylläpidosta.
Vaikka siirtymäaika on kaksi vuotta, taloyhtiön olisi syytä toimia ajoissa ja tehdä vaadittavat toimenpiteet mahdollisimman pian, nyt kun palovaroittimien ylläpito on jo siirtynyt taloyhtiön vastuulle.
Helpoin ja kustannustehokkain ratkaisu on keskitetty palovaroittimien hankinta. Näin voidaan varmistua palovaroittimien laadusta ja esimerkiksi paristonvaihdon ajankohta on kaikissa sama ja työ voidaan hoitaa keskitetysti.
Alarm Kiinteistöturva suosittelee akulla olevaa palovaroitinmallia, jolloin vältytään paristonvaihdolta. Akku kestää koko palovaroittimen elinkaaren ajan. Toinen loistava vaihtoehto on hankkia palovaroittimet palveluna, jolloin palveluntarjoaja vastaa palovaroittimien asennuksesta ja huollosta, jolloin voidaan olla varmoja, että palohälyttimet pysyvät toimintakuntoisena.
Vaikka palovaroittimien ylläpito on jatkossa taloyhtiön vastuulla, on hyvä muistaa, että asukkaan vastuulla on ilmoittaa, jos palovaroittimessa on ongelmia.
Lakimuutoksella pyritään siihen, että asunhuoneistossa olisi riittävästi toimivia palovaroittimia. Näin ei tällä hetkellä ole. Muutos on täten taloyhtiön talouden ja ihmisten turvallisuuden näkökulmasta hyvä asia!
Lakimuutos vaatii omistajaa sijoittamaan huoneistoihin tarvittavat palovaroittimet. Myös kunnossapito on rakennuksen omistajan vastuulla. Tämä pätee myös vuokranantajiin!
Lakimuutos selkiyttää aiempia sääntöjä. Asukkaan vastuulla on vain säännöllinen testaus ja mahdollisista ongelmista ilmoittaminen.
Lisää aiheesta kirjoittaa mm. YLE: Palovaroittimet ovat jatkossa rakennuksen omistajan vastuulla – asukkaan pitää silti huolehtia niiden kunnosta.
IS: Palovaroittimia koskeva laki menossa uusiksi – taloyhtiöille hommaa
Vuoden 2009 helmikuussa astui voimaan laki, jonka jälkeen rakennettuihin taloihin edellytetään sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia. Myös 230V palovaroittimissa on paristovarmennus.
Palovaroittimissa on eroja!
Alarm Kiinteistöturva suosittelee akkuvarmennettuja palovaroittimia, jolloin ei tarvitse huolehtia vuosittaisesta paristonvaihdosta. Paristokäyttöisten palovaroittimien laaduissa on myös valtavasti eroja. Taloyhtiön kannattaa hankinnoissaan huomioida, että laadukkaiden palovaroittimien asennus tulee edullisemmaksi kuin se, että varoittimia täytyy huoltaa vuosittain.
Edut taloyhtiölle, kun palovaroittimien hankinta hoidetaan keskitetysti
- Varaudutaan ajoissa palovaroittimia koskevaan muutokseen, varmistetaan muutoksen sujuvuus.
- Toteutetaan muutos ilman aikaa vievää selvitystyötä, kun kaikkien asuntojen palovaroitin on kunnossa.
- Säästetään rahaa.
- Säästetään aikaa.
- Jokaisessa asunnossa on riittävästi oikein asennettuja palovaroittimia.
- Varmistutaan, että kaikissa asunnoissa on laadukas ja takuunalainen palovaroitin.
- Taloyhtiön puolesta hoidetaan kaikki alusta loppuun: asukkaiden informointi, palovaroittimien asennus ja vanhojen varoittimien pois vienti.
Lue lisää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön artikkelista Fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa palovaroittimia koskevaan muutokseen.
Muutos tuo aina mukanaan hieman selvittelyä ja kustannuksia. Onko taloyhtiöllä tietoa kuinka monta palovaroitinta taloyhtiössä on ja millä tolalla varoittimien tila on?
Kaikista helpointa siirtymä on siten, että ostetaan palovaroittimet keskitetysti, jolloin koko taloyhtiössä on uudet varoittimet ja samalla varmistutaan, että niitä on riittävästi. Kun vastuu tästä on taloyhtiöllä, ratkaisu on huomattavasti helpompi kuin se, että jokaisen asunnon tilanne lähdetään tarkastamaan ja hoidetaan asuntokohtaisesti. Tämän jälkeen olisi myös pidettävä asuntokohtaista kirjaa siitä, milloin on aika vaihtaa palovaroitin.
Kun palovaroittimien toimintakunto on taloyhtiön / rakennuksen omistajan vastuulla, halpa ei ole edullisin ratkaisu. Mikäli ostetaan edullinen palovaroitin, sen uusiminen on todennäköisesti edessä nopeammin. Asennus- ja vaihtotyö on kallista aikaa, joten projekti kannattaa laittaa kerralla kuntoon.
Kun palovaroittimessa on esimerkiksi laadukas litiumparisto, ei vaadita myöskään huoltomieheltä vuosittaista vierailua jokaiseen asuntoon paristonvaihdon vuoksi.
Palovaroittimia tulee olla yksi jokaista 60 m2 asuinneliötä kohden. Palovaroitin tulee asentaa kattoon, ei kuitenkaan liian lähelle seinää. Kun palovaroittimien asennus on ammattilaisten käsissä, voi taloyhtiö olla turvallisin mielin.
Me asennamme palovaroittimia työksemme. Se tarkoittaa, että teemme työn ripeästi, koska tiedämme mitä teemme. Tunnemme myös tuotteemme, sekä lainsäädännön vaatimukset. Voit huoletta jättää palovaroittimien asennuksen meidän huoleksemme. Hoidamme kaiken alusta loppuun, vieden roskatkin mennessämme.
Taloyhtiön vaihtoehdot
Taloyhtiö voi huolehtia paloturvallisuudestaan ja lisätä merkittävästi asukkaidensa turvallisuutta hankkimalla ja asennuttamalla palovaroittimet kaikkiin rakennuksen asuntoihin. Taloyhtiön paloturvallisuuden parantamiseen on alla esitetty kolme vaihtoehtoa.
Palovaroittimet palveluna
Taloyhtiö hankkii palovaroittimet palveluna edulliseen kuukausihintaa, jolloin asennuksesta ei aiheudu lisäkuluja. Taloyhtiöön sopivat palovaroittimet asennetaan ja vastuu palovaroittimien testauksesta, toimivuudesta ja huollosta jää palveluntarjoajan vastuulle.
Voit lukea lisää palovaroittimien asennuksesta ja huollosta täältä.
Plussat:
- Huoleton vaihtoehto
- Ei kallista avausmaksua
- Edullinen kuukausimaksu
- Palveluntarjoaja vastaa palovaroittimien huollosta
- Toimimattomat palovaroittimet vaihdetaan uusiin ilman lisäkustannuksia
Miinukset
- Palvelu ei saatavilla koko maassa
Sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet
Taloyhtiö hankkii ja asennuttaa kaikkiin asuntoihin riittävän määrän sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia ja huolehtii niiden ylläpidosta. Verkkovirtaan kytkettävissä palovaroittimissa on yleensä paristo- tai akkuvarmennus, joka pitää huolen palovaroittimen toimintakunnosta myös sähkökatkoksen aikana.
Voit lukea lisää palovaroittimien asennuksesta ja huollosta täältä.
Plussat:
- Erinomainen toimivuus
- Toimivuus turvattu myös sähkökatkoksien aikana
- Asukas ei voi viedä palovaroitinta muuttaessaan pois
- Soveltuu 2009 jälkeen rakennettuihin taloihin
Miinukset
- Edellyttää ammattilaisen tekemät sähköasennukset
Paristokäyttöiset palovaroittimet
Taloyhtiö hankkii ja asentaa itse asuntoihin riittävän määrän paristokäyttöisiä palovaroittimia ja huolehtii niiden ylläpidosta
Plussat
- Huoltomies tai osaava asukas voi asentaa palovaroittimen itse
- Edullinen hinta
- Pariston voi asukas vaihtaa itse
Miinukset
- Taloyhtiö vastaa palovaroittimen toiminnasta
- Vuosittaiset paristojen vaihdot
- Asukas voi viedä palovaroittimen muuttaessaan
- Palovaroitin hälyttää paristojen loppumista usein yöaikaan
- Paristo voi loppua asukkaan poissa ollessaan
- Ei sovellu 2009 jälkeen rakennettuihin taloihin
Palovaroittimet kiinteällä 5 tai 10 vuoden akulla
Taloyhtiö hankkii ja asentaa kaikkiin asuntoihin riittävän määrän akulla toimivia palovaroittimia, joissa on kiinteä 10v tai 5v akku. Taloyhtiön vastuulle jää huolehtia laitteiden vaihtamisesta niiden käyttöiän päättyessä.
Plussat
- Paristoja ei tarvitse vaihtaa vuosittain
- Palovaroittimien edullinen hinta
- Akku kestää jopa koko palovaroittimien käyttöiän
Miinukset
- Akku voi loppua asukkaan poissa ollessa, jolloin asukas ei tiedä sen loppuneen
- Palovaroitin hälyttää usein yöllä akun loppuessa
- Asukas voi irrottaa palovaroittimen ja viedä mukanaan
- Ei sovellu 2009 jälkeen rakennettuihin taloihin
Keskitetty palovaroittimien hankinta ja asennus
Alarm Kiinteistöturva toimii Päijät-Hämeen, Kouvolan, Hämeenlinnan, Tampereen, Hyvinkään ja Helsingin alueella. Asennamme palovaroittimet, olipa kyseessä verkkovirtaan kytketyt tai paristokäyttöiset palovaroittimet. Hoidamme myös tiedottamisen asukkaille ja vanhojen palovaroittimien viemisen kierrätykseen.
Usein kysyttyä aiheesta: palovaroittimet taloyhtiössä
Palovaroitin laki muuttui
Palovaroittimia koskeva lakiuudistus astui voimaan 1. tammikuuta 2024, ja siirtymäkausi kestää 31. joulukuuta 2025 saakka. Lakiuudistuksen myötä vastuu palovaroittimista ja niiden huollosta siirtyi rakennuksen omistajalle, eli taloyhtiölle. Tästä huolimatta on hyvä muistaa, että asukkaan vastuulla on ilmoittaa, jos palovaroittimessa ilmenee ongelmia.
Sähköverkkoon kytkettävä vai paristokäyttöinen palovaroitin?
Helmikuun 2009 jälkeen rakennettuihin taloihin edellytetään verkkovirtaan kytkettyjä (230V) palovaroittimia. Jos kiinteistösi on rakennettu ennen 2009, kelpaa palovaroittimeksi akullinen tai paristollinen palovaroitin.
Lakimuutoksen myötä vastuu taloyhtiöille
Lain tultua voimaan, kaikissa taloyhtiöissä vastuu palovaroittimen hankkimisesta ja sen toiminnasta kuuluu jatkossa taloyhtiölle. Tähän saakka vastuu palovaroittimista on kuulunut asunnon omistajalle tai vuokralaiselle.
Palovaroittimien määrä
Asunnossa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohti. Lisäksi yhteisissä tiloissa olisi oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista kerrosta kohti. Lue lisää palovaroittimien määrästä täältä ja katso laskurilla, montako palovaroitinta taloyhtiöösi tarvitaan.
Palovaroittimen sijoitus
Palovaroittimet tulisi sijoittaa asunnossa kattoon, huoneen korkeimpaan kohtaan ja vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä, missä sen on helpointa tunnistaa ylöspäin nouseva savu. Lue lisää palovaroittimien sijoittamisesta.