Taloyhtiön paloturvallisuus

Taloyhtiön paloturvallisuus

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 27.11-3.12.2021. Sen kunniaksi, pysähdy hetkeksi katsomaan ympärillesi ja anna muutama minuutti aikaa paloturvallisuudelle. Paloturvallisuus ei ole vaikeaa, monimutkaista, eikä aikaa vievää. Se vain tulee ottaa huomioon, ennen kuin mitään ehtii sattua.

Ajatteletko, että sinulla on paloturvallisuusasiat kunnossa?

Niin ajattelee tutkimuksen mukaan lähes jokainen suomalainen. Tarkalleen ottaen 96,5 %. Kuitenkin vuosina 2016-2020 jopa puolet taloyhtiöiden asunnoista oli vailla toimivia palovaroittimia. Itsesi ja naapureidesi vuoksi, tarkista omasi. Palovaroitin vähentää palokuolemia ja tulipalon aiheuttamia taloudellisia vahinkoja.

Toimiva palovaroitin ei ole ainoastaan henkilökohtainen asia, vaan vaikuttaa myös naapureihin. Mikäli naapurissa syttyy tulipalo, se voi levitä muihin asuntoihin, vaarallinen savu leviää porraskäytävään tai sammutuksesta voi aiheutua naapurille vesivahinkoja. Näiden tuhojen aiheuttamat remontit voivat kestää todella pitkään. Naapurissasi voi asua vanhus, joka kohtaa arjessa turvallisuuteen liittyviä riskejä. Auta naapuriasikin tarkastamaan palovaroittimien toimivuus.

Mikäli taloyhtiössäsi on verkkovirtaan (230V) kytketyt palovaroittimet, niiden huoltovastuu on taloyhtiöllä. Palovaroittimen toiminnan voi toki siitäkin huolimatta tarkastaa testinapista.

Mitä voit tehdä?

  1. Tarkasta palovaroittimesi toiminta testinapista ja tarvittaessa vaihda paristo. Muistele, milloin olet ostanut palovaroittimen. Palovaroittimen toiminta heikentyy ajan myötä, joten riippuen palovaroittimestasi, kannattaa se uusia 10 vuoden välein.
  2. Tunne naapurisi. Tarvitseeko naapurisi apua palovaroittimen tarkastamisessa?
  3. Mikäli asut taloyhtiössä, ehdota yhtiökokouksessa, että taloyhtiö hankkii palovaroittimet keskitetysti, jos näin ei ole jo tehty. Näin jokainen asukas voi olla varma sekä oman, että naapurin palovaroittimen toiminnasta.
  4. Taloyhtiö voi myös hankkia keskitetysti jokaiseen kotiin alkusammutusvälineet ja ohjeistaa miten toimia tulipalon syttyessä.

Palovaroittimien sijainti

Sen lisäksi, että palovaroittimen toimivuus on syytä varmistaa, on myös hyvä katsoa että niitä on riittävästi ja oikein sijoitettuna. Palovaroittimia tulee olla jokaisessa kerroksessa vähintään 1 kpl jokaista 60 neliötä kohti. Lisäksi on suositeltavaa, että palovaroitin on jokaisessa makuuhuoneessa, sekä ulos vievällä reitillä.

Sijoita palovaroitin vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä.

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö muistuttaa, että taloyhtiöt voivat lisätä merkittävästi asukkaidensa turvallisuutta ja pelastaa ihmishenkiä keskittämällä palovaroittimien hankinnan, jolloin toiminta jokaisessa asunnossa on varmistettu.