Savunpoistojärjestelmien ja -luukkujen tarkastus

Savunpoistojärjestelmien ja -luukkujen tarkastus

Valitettavan usein savunpoistoluukkujen toimintakunto tulee testatuksi vasta todellisessa onnettomuustilanteessa. Lain mukaan kiinteistön omistaja ja haltija vastaavat laitteiston toimintakunnosta, joka tulee tarkastaa vähintään vuosittain.

Palovaroitinjärjestelmän huolto
Paloturvallisuuslaitteiden asennus ja huolto

Savunpoistojärjestelmän tarkoituksena on pitää rappukäytävät ja poistumistilanteet vapaana savusta tulipalotilanteessa. Tämä vähentää oleellisesti henkilö- ja omaisuusvahinkojen määrää sen lisäksi, että pelastushenkilökunnan työ helpottuu.

Toimiva savunpoistojärjestelmä on nopein ja turvallisin pelastuskeino asukkaiden evakuointiin ja helpottaa palomiesten toimintaa. Taloyhtiön savunpoistolaitteet tulee säännöllisesti testata ja huoltaa, jotta tositilanteessa savu ja myrkylliset palokaasut saadaan poistumaan porraskäytävästä. Näistä vastaa rakennuksen omistaja ja haltija. Pelastuslaitos on tositilanteessa liian usein joutunut toteamaan häiriöitä savunpoistolaitteiston toiminnassa.

Vanhoissa kerrostaloissa savunpoistolaitteistoa ei välttämättä ole. Pelastuslaitos suosittelee savunpoistolaitteiston asentamista. Lue lisää: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen artikkeli 9.10.2015