Sähköauton lataus taloyhtiössä

Sähköauton lataus taloyhtiössä

Ladattavien hybridiautojen lisääntyminen tuo haasteita taloyhtiöihin. Lämmitystolpan kautta auton lataaminen on kovin hidasta ja taloyhtiöiden tulee miettiä muita vaihtoehtoja auton lataukseen. Jos näin ei ole jo tehty, se on pian edessä, sillä sähköautojen määrä nousee kovaa vauhtia vuosi vuodelta.

Jos kiinteistön sähköverkkoa käytetään sähköauton lataukseen, on asennusten soveltuvuus tarkastettava ja latauslaitteet huollettava säännöllisesti. Normaali pistorasia ei sovellu pitkäaikaiseen lataukseen, sillä se ei kestä pitkään suuria ampeerimääriä. (Kts. Yle uutinen 24.9.2020)

Vakuutusyhtiön vakuutusehdot ja suojeluohjeiden määräykset on syytä tarkistaa. Tieliikennekäyttöön rekisteröityjä ajoneuvoja ei saa ladata sisätiloissa, ellei kyseinen tila ole suunniteltu ja tarkoitettu ajoneuvojen säilytykseen tai pysäköintiin. Virtaa ei myöskään pidä ottaa jatkojohdon välityksellä, sisätiloista, eikä kellokytkimen läpi.

Useiden vakuutusyhtiöiden suojeluohjeiden mukaan ajoneuvoja ei saa ladata sisätiloissa, ellei kyseinen tila ole suunniteltu ja tarkoitettu ajoneuvojen säilytykseen tai pysäköintiin. Lisäksi tällaiset tilat tulee varustaa sellaisilla palovaroittimilla, jotka hälyttävät myös tilan ulkopuolella. Palovaroittimien kunto tulee tarkastaa säännöllisesti. Asianmukaiset palovaroittimet asentaa Päijät-Hämeen alueella Alarm Kiinteistöturva.

Taloyhtiön on syytä varautua asianmukaisesti sähköauton latausjärjestelmiin. Latauspisteen asentamiseen on olemassa erilaisia ja erihintaisia vaihtoehtoja. Päätösvalta on taloyhtiöllä. Sähköautot ovat nykyaikaa ja latauspisteet vaikuttavat positiivisesti yhtiön arvostukseen.