Kameravalvonnan suunnittelu

Kameravalvonnan suunnittelu

Kameravalvonnan suunnittelu

Kameravalvontajärjestelmän asentaminen vaatii ennakkosuunnittelua. On hyvä pohtia etukäteen mitä kameravalvonnalla halutaan saavuttaa. Valvontakameroita on markkinoilla runsaasti ja laatuerojen lisäksi kameroissa on runsaasti ominaisuuksia, jotka kannattaa valikoida tarpeen mukaan. Ei kannata maksaa turhasta ja toisaalta kalliit laitteet ja asennus menevät hukkaan, jos kuvan laatu ei ole riittävä siihen tarkoitukseen mihin sitä on ajateltu.

Valvontakameroita on saatavilla myös langattomina versioina, mutta jos wifi -yhteys pätkii tai on epävakaa, on syytä miettiä kaapeloitua kameravalvontajärjestelmää. Myös kameran sijainnissa tulee huomioida verkon kantavuus. Tärkeintä on luotettavuus, koska etukäteen ei voi tietää milloin kuvatallennetta tarvitaan. Hyvä kamera antaa laadukasta kuvamateriaalia keliolosuhteista huolimatta ja tarkentaa vaikka alueella liikkuvan auton rekisteritunnuksen. Vastaavasti tarkoitukseen sopimattomalla kameralla voi lopputulos olla sellainen, ettei sillä tee mitään.

Kameran kuvanlaadun lisäksi kameroiden asettelu tulee miettiä tarkkaan. Selvää on, ettei pimeitä kulmia tule olla liikaa, mutta sen lisäksi tulee huomioida GDPR-laki, eli tietosuoja. Tallentavasta kameravalvonnasta tulee laatia rekisteriseloste. Sen laatiminen ei ole hankalaa, mutta selosteesta tulee käydä ilmi valvontamateriaalin käyttötarkoitus ja henkilöt kenellä on pääsy materiaaliin. Taloyhtiössä yksityishenkilö eivät saa omatoimisesti suorittaa kameravalvontaa, vaan asiasta päätetään yhtiökokouksessa. Omakotitaloon kameravalvonnan saa asentaa, mutta kamera ei saa kuvata naapurin pihaa lainkaan. Kameran suuntaus on tärkeä asettaa oikein. Tallentavasta kameravalvonnasta tulee aina ilmoittaa kylteillä.

Tallentava kameravalvonta vaatii tallentimen ja kovalevyn, jonka tallennustila on syytä miettiä tarpeen mukaan. Mikäli kuvamateriaalia tallentuu 24/7, tilaa tarvitaan enemmän kuin silloin, jos kuvaa tallentuu vain kun kamera havaitsee liikettä.

Kun kameravalvontaa aletaan suunnitella, on syytä miettiä, halutaanko alueelta yleiskuvaa siitä mitä alueella tapahtuu, vai halutaanko niin tarkkaa kuvaa, että alueella liikkuva henkilö tai auto voidaan tunnistaa. Onko tarkoituksena suojata omaisuutta tai selvittää mahdollisia rikoksia tai ilkivaltaa, vai onko tarkoituksena seurata esimerkiksi tuotantoprosessia? Kameran hankinnassa tulee huomioida keliolosuhteet, sijoittelu, valaistus ja tekninen suorituskyky, eli kuvan tarkkuus. Mikäli kuvaustekniikka ei ole itselle tuttua, näistä on hyvä keskustella ammattilaisten kanssa ennen laitteiston hankintaa.

Mikäli tavoitteena on esimerkiksi varkauksien ennaltaehkäisy, on kameroihin saatavilla myös hälytystekniikkaa. Kameroissa on liiketunnistin, joka laukaisee sireenin liikettä havaitessaan ja joissain malleissa myös valot. Kamerassa voi olla myös kaiutin, joka hätistää sitä kautta kutsumattomat vieraat pois alueelta. Lisäksi on mahdollista määritellä, että kamera ei reagoi autoihin lainkaan, mutta ihmisiin kyllä. Tällainen voi olla tarpeen esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn tien varrella.

Selvää on, että kameran hinta kasvaa, kun sen suorituskyky kasvaa. Turhasta ei kannata maksaa ja sen vuoksi suunnittelu on tärkeää. Huippukamerallakaan ei välttämättä tee mitään, mikäli se on suunnattu väärin.