Lakimuutos koskien vastuuta palovaroittimista

Lakimuutos koskien vastuuta palovaroittimista

Lakimuutos koskien vastuuta palovaroittimista

Valmisteilla oleva lakimuutos siirtää vastuuta palovaroittimista asukkaalta isännöitsijälle ja hallitukselle!

Odotettu muutos

Huoneistokohtaiset palovaroittimet ovat tulleet pakollisiksi noin 20 vuotta sitten. Vuonna 2009 jälkeen rakennetuissa taloissa palovaroittimet tulee olla sähköverkkoon kytkettyjä. Pelastustoimen onnettomuustilastot tuovat kuitenkin esiin ikävän tosiasian. Useasta asunnosta puuttuvat palovaroittimet. Jopa 32 % asunnoista joissa on ollut tulipalo, palovaroitin puuttui ja lisäksi noin 16 % asunnoista palovaroitin ei toiminut. 

Suomalaisten asenteita tutkimalla on todettu, että palovaroitinta pidetään tärkeänä ja suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että omassa kodissa palovaroitin on ja se toimii. Ikävä kyllä, tutkimukset kertovat eri totuuden. Tästä voi päätellä, että varoittimien asennusta, huoltoa ja testausta koskevat vastuut eivät ole riittävän selkeät, että niitä osattaisi tai muistettaisi noudattaa. Kuolemaan johtaneissa tulipaloissa, 39 % tulipaloista palovaroitin puuttui, tai se ei toiminut.

Vuokra-asunnoissa tilanne on erityisen huono

Tutkimuksen mukaan vuokrataloissa palovaroittimet on usein asennettu väärin, niitä ei ole riittävästi tai ne puuttuvat kokonaan. Tilanne on erityisen huono niissä taloissa, joissa palovaroittimien hankinta ja kunnossapito on asukkaan vastuulla. Puutteita oli jopa 70 % asunnoista. Syynä lienee se, että vuokralainen ei huolehdi samalla tavalla asunnon kunnossapidosta. Lisäksi vuokralaisen vaihtuessa edellinen asukas voi viedä oman palovaroittimen mukanaan. Sellaisissa vuokrataloissa, joissa vuokranantaja huolehti palovaroittimista esimerkiksi uusimalla varoittimen asukkaan vaihtuessa, puutteita oli 20 % asunnoista. Uuden lain myötä asukkaalle halutaan säätää velvoite ilmoittaa omistajalle, jos esimerkiksi palovaroittimesta loppuu paristo. Hankinta- ja kunnossapito on rakennuksen omistajan vastuulla.

Voit halutessasi tutustua tutkimukseen tarkemmin täältä

Muutoksen jälkeen huolenpitovastuu omistajalle – Asukkaan vastuulla vain säännöllinen testaus

Tällä hetkellä säännöt ovat hieman sekavat. Paristokäyttöisistä varoittimista huolehtii asukas ja sähköverkkoon kytketyistä vastaa rakennuksen omistaja.  Jatkossa kaikki huolenpitovastuu on rakennuksen omistajalle. Asukkaan tehtävänä on vain testata ja ilmoittaa mahdollisista häiriöistä. 

Lakimuutos tuo turvallisuutta! Savu- ja vesivahingot ovat mittavat, jos tulipalo ehtii levitä naapuriin ja muihin kerroksiin. On tärkeää, että palovaroittimia on riittävästi ja jokaisessa asunnossa. Kun taloyhtiöllä on jatkossa velvollisuus ottaa palovaroittimien toiminta osaksi normaalia huoltotoimintaa, tuo se turvaa koko yhtiöön.

Alarm Kiinteistöturva asentaa myös huoneistokohtaiset palovaroittimet

Taloyhtiö voi hankkia keskitetysti palovaroittimet huoneistoihin. Näin varmistutaan siitä, että jokaisessa asunnossa on laadukas ja oikein asennettu palovaroitin. Testaus on asukkaan vastuulla, kuten myös mahdollisista häiriöistä ilmoittaminen. Kustannustehokkain ratkaisu on hankkia palovaroitin 10 vuoden sinetöidyllä akulla, jolloin paristonvaihtohuolia ei ole. Palovaroitinpalvelumme sisältää asukkaille tiedottamisen asennuksesta, laitteiden asennuksen, sekä testauksen.

Lue lisää ja pyydä tarjous!

Lue lisää taloyhtiön turvallisuudesta täältä

P. 0103207180
asiakaspalvelu@kiinteistoturva.f