Maakunnan lasi – asiakastarina

Maakunnan Lasi keskitti turvapalvelut Alarm Kiinteistöturvalle: ”Täyden palvelun ratkaisu kuukausimaksulla helpottaa yrityksen arkea ja parantaa toimitusjohtajan yöunia”

Asiakastarina

Vahinko ei tule kello kaulassa. Tilaisuus tekee varkaan. Näihin kuuluisiin sananlaskuihin voi kiteyttää syyn sille, miksi Maakunnan Lasin toimitusjohtaja Tero Granqvist otti yhteyttä Alarm Kiinteistöturvan Markku Sipilään keväällä 2020.

Miehet olivat toisilleen jo entuudestaan tuttuja, sillä pitkälti samaa asiakaskuntaa palvelevina lahtelaisyrityksinä muun muassa Raksa-messut olivat saattaneet heidät yhteen monet kerrat.

– Markku tilasi meiltä joskus muinoin erääseen asiakastyöhönsä turvakalvot laseihin, mutta jostain syystä asiakassuhde näin päin tuli aloitettua vasta pari vuotta sitten. Monenlaisia turvaratkaisuja on toki kokeiltu ja käytetty aiemminkin, mutta nyt osui kysyntä ja tarjonta täydellisesti kohdilleen, Tero Granqvist kertoo.

Maakunnan Lasi on paikallisesti hyvin tunnettu perheyritys, joka tarjoaa yksilöllisiä lasitusratkaisuja erilaisiin kiinteistöihin ja koteihin yli 50 vuoden ammattitaidolla. Yritys panostaa innovatiivisten lasiratkaisujen kehittämiseen ja toteutukseen, joten asiakkaan ei tarvitse tyytyä varastovalikoimaan – joka sekin on tosin laaja ja takaa erityisesti nopeiden projektien sujuvan läpiviennin.

Toimitusjohtaja Tero Granqvist esittelee Maakunnan Lasin tuotantotiloja Lahden Vanhatiellä. Modernilla tuotantovälineistöllä ja parhailla materiaaleilla syntyy millintarkkaa ja viimeisteltyä jälkeä haastaviinkin lasituskohteisiin.

Yrityskaupan myötä lisää etävalvontatarpeita

Maakunnan Lasilla on kameravalvontaa kolmessa eri kiinteistössä. Kaukaisin niistä on Heinolassa, johon vuonna 2021 tehdyn yrityskaupan myötä saatiin uusi sivutoimipaikka entistä paremmalta sijainnilta.

Tero Granqvist toteaa, ettei yhdestäkään huippuluokan valvontakamerasta ole iloa, jos kamera syystä tai toisesta lakkaa toimimasta. Tähänkin uhkakuvaan löytyi fiksulta vaikuttava ratkaisu Alarm Kiinteistöturvalta.

– Markku tarjosi täyden palvelun ratkaisua kiinteällä kuukausiveloituksella. Tällöin vastuu laitteiden huollosta ja toimivuudesta on heillä. Olisi turhaa ajankäyttöä meiltä ajella esimerkiksi säännöllisesti Lahdesta Heinolaan ainoastaan turvakameroiden toimintaa tarkastamaan, Granqvist kertoo.

Kiinteässä kuukausiveloituksessa toimitusjohtajaa miellytti myös turvapalveluiden kulujen helppo budjetointi vuositasolla. Kun kaikki tarvittava kuuluu pakettiin ja laskutus rullaa tasaisena virtana, ei yrityksen talouteen tule yllätyskuluja tai suuria kulupiikkejä.

Laitteiden huollot ja tarvittaessa uusien laitteiden tai varaosien hankinnat riittävän ajoissa tapahtuvat siis Alarm Kiinteistöturvan palvelumallilla asiakkaan näkökulmasta kuin itsestään.

Lahtelaisyritykselle pelkästään positiivista on sekin, että luotettava kumppani löytyi omalta talousalueelta ja sillä on ”kasvot”. Palvelua saa aina tutuilta yhteyshenkilöiltä eikä asioinnissa koskaan eksy ison korporaation pyöriteltäväksi palvelulinjoille.

Konesalipalvelu lisää tietoturvaa

Ylenmääräinen pirujen maalailu seinille ja kaiken pelkääminen on aina turhaa, mutta Granqvist tietää kokemuksesta, että mitä tahansa voi kuitenkin sattua.

Maakunnan Lasin toimitusjohtaja muistelee erästäkin tapausta 1990-luvulta, jolloin yrityksen halliin poikkesivat poliisit etsimään etsintäkuulutettua rikollista. Sillä kertaa virkavallan vierailu oli aiheeton, mutta poliisinkin kanssa on pitänyt asioida.

– Kerran tiloihimme onnistuttiin murtautumaan ja vanha kassakaappi oli rälläköity auki. Rahat sieltä oli tietysti viety ja mukaan lähti myös osa työkaluista. Isoa harmia tuli myös paikkojen sotkemisesta, Granqvist kertoo.

Markku Sipilä huomauttaa tarinaa kuunnellessaan, että jos Maakunnan Lasilla olisi jo silloin ollut Alarm Kiinteistöturvan palvelut käytössään, olisi ilkivallasta tallentunut todistusaineistoa kameralle, jonka nauhoittama kuva on varmassa tallessa ulkopuolisessa konesalissa. Kuva kulkee tietoturvallisesti suojattua APN-yhteyttä pitkin konesaliin ja tarvittaessa nopeasti poliisille asti tutkinnan avuksi.

Toisinaan työn alle tulee myös arvokkaiden kiinteistöjen restaurointiin liittyviä projekteja. Haastatteluhetkellä Maakunnan Lasin tuotantotiloissa uusia lasituksia mittatilaustyönä odottivat Lahden kaupungintalon vanhat ikkunanpokat.

Jos vastaavia tapauksia tulevaisuudessa osuu vielä kohdalle, päästään Maakunnan Lasilla nyt nopeasti tilanteen tasalle. Myös ulkotilojen valvonta on tärkeää, erityisesti silloin, jos pihalla on lähetyksiä odottamassa varastointia.

– Tietysti kaikkein turvallisin ratkaisu on se, ettei mikään kolli ikinä seiso pihassa hetkeäkään ilman ihmistä, sillä tunnetusti tilaisuus voi tehdä varkaan. Mutta aina tämä ei onnistu, joten myös ulkotiloja valvoviin kameroihin kannattaa investoida, Granqvist vinkkaa.

Jo kyltti kameravalvonnasta tehoaa

Tero Granqvist on huomannut, että erityisen tärkeitä valvontakamerat ja niistä kertovat kyltit ovat parkkipaikoilla, jotka ovat hieman katseilta suojaisessa paikassa. Jo pelkkä tieto tallentavasta kameravalvonnasta voi käännyttää kutsumattomat vieraat aikeistaan. Siksi Alarm Kiinteistöturva asentaa aina kameravalvonnasta informoivia kylttejä kohteisiinsa reilulla kädellä paikkoihin, mistä ne varmasti huomataan.

Tero Granqvist kurkistaa toimistohommiensa lomassa, että valvotulla parkkipaikalla on kaikki ok. Alarm Kiinteistöturvan Markku Sipilä kävi paikan päällä tarkastamassa valvontakameroiden kunnon.

Teollisuuskiinteistöt sijaitsevat usein hieman asutuksesta erillään eikä liikennekään välttämättä ole yrityksen toimipaikan vieressä erityisen vilkasta, joten siksikin teollisuuskohteet saattavat houkuttaa pitkäkyntisiä. Elämän syke ympärillä tuo tiettyä turvaa.

Tero Granqvist voi milloin tahansa ja mistä tahansa kurkistaa valvontakameroiden kautta valvottuihin kohteisiin – joko puhelimelta tai tietokoneelta. Kameroiden kuvanlaatua hän kehuu erinomaiseksi.

Jos joskus käy niin, että kuvamateriaalia pitää lähettää poliisille, niin sekin hoituu nopeasti osana Alarm Kiinteistöturvan palvelusopimusta ilman, että yrittäjän tarvitsee huolehtia asiasta.

Harkitsetko kameravalvontaa? Lue lisää täältä.

Teksti ja kuvat: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali