Tulipalo voi osua myös omalle kohdalle

Tulipalo voi osua myös omalle kohdalle

Tulipalo voi osua myös omalle kohdalle

Olemme huolestuneena lukeneet viime aikaisia uutisia koskien tulipaloja ja häkämyrkytyksiä. YLE uutisoi myös pelastuslaitoksen tekemästä huomiosta, jonka mukaan lähes 60 % rakennuksista, joissa syttyi tulipalo, tai oli vaarana syttyä tulipalo, ei ollut lainkaan palovaroitinta.

Voimmeko vetää tästä johtopäätöksen, että suurin osa uskoo, että tulipalo ei voi sattua omalle kohdalle? Joskus tuli voi päästä irti myös silloin, kun kukaan ei ole paikalla. Lahden ydinkeskustassa sohva syttyi palamaan asunnon ollessa tyhjillään. Palon epäillään saaneen alkunsa sähkölaitteesta ja sen kytkennästä pistorasiaan. Huomioithan, että puhelinta tai muita älylaitteita tai läppäreitä ei kannata jättää valvomatta lataukseen. Älä myöskään lataa laitteita öisin! Akkupalo on vaikea sammuttaa.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos ilmaisi 11.1.2023 Facebookissa huolensa useista tulipaloista, joissa on viime aikoina ollut yhteistä tulisijan käyttäminen. Tulipalo oli syttynyt myös tuoreista tuhkista. Muistathan paloturvallisuuden, kun näin talviaikaan tulisijoja käytetään paljon!

  • Polta vain puhdasta puuta
  • Muista nuohous!
  • Sulje pellit vasta kun tulisija on täysin musta
  • Varmista palovaroittimien toimivuus ja hanki myös häkävaroitin, jos sellaista ei vielä ole
  • Laita tuhkat kannelliseen metalliseen astiaan tai sirottele lumeen

Ennaltaehkäise

Tulipalosta aiheutuvat nopeasti mittavat vahingot. Ennaltaehkäisy pelastaa hengen. Onneksi uutiset muistavat kertoa myös tästä puolesta. Joulukuussa sattuneessa tulipalossa palovaroitin pelasti kolmen ihmisen hengen Siilinjärvellä. Tammikuussa Siikajoella sattuneessa tulipalossa puolitoistakerroksinen omakotitalo syttyi palamaan ja kaksi asukasta heräsivät palovaroittimen ääneen ja poistuivat talosta koiriensa kanssa ajoissa.

Miksi niin monista kiinteistöistä kuitenkin puuttuu palovaroitin? Palovaroitin on tullut pakolliseksi vuonna 2000 ja verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet ovat tulleet pakollisiksi vuonna 2009. Tuolloin hankitut palovaroittimet ovat jo yli-ikäisiä, eikä välttämättä toimi enää. Vaikka palovaroitin piippaa testinapista, sen kyky reagoida savuun heikkenee vuosien myötä, eikä se välttämättä toimi. Palovaroitin tulee uusia vähintään 10 vuoden välein!