Taloyhtiön turvallisuus – vahingon sattuessa vakuutuskin voi olla turha, jollei paloturvallisuuslaitteet ole kunnossa

Taloyhtiön turvallisuus – vahingon sattuessa vakuutuskin voi olla turha, jollei paloturvallisuuslaitteet ole kunnossa

Vakuutusehtojen suojeluohjeet ovat toimintaohjeita, joita noudattamalla vahinkoa voidaan estää, tai pienentää. Mikäli suojeluohjeita ei noudateta, vakuutusyhtiö voi alentaa korvausta tai jopa jättää kokonaan korvaamatta.

Pelastuslaitoksen mukaan, vuonna 2018 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 38 % oli toimiva palovaroitin. Luku on hälyttävä! Samaan aikaan suomalaisille tehdyn tutkimuksen mukaan lähes kaikki uskovat kotinsa palovaroittimen olevan kunnossa.

Tulipalojen ehkäisy kuuluu taloyhtiössä niin asukkaille, kuin taloyhtiölle. Huoneistojen palovaroittimet kuuluvat asukkaan vastuulle, kun taas yhteisten tilojen paloturvallisuuslaitteet kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Pelastuslaitoksen mukaan vuosittain eteen tulee tilanteita, joissa savunpoistojärjestelmä ei toimi. Toimimattomuuden taustalla on usein puutteellinen suunnittelu, asennus tai käyttövirhe. Jotta tällaista ei tapahdu, on laitteiden säännöllinen huolto ja testaus avainasemassa.

Laitteiden toimimattomuus voi aiheuttaa mittavia vahinkoja ja vaikuttaa vakuutusyhtiön korvausvastuuseen. Vakuutuksella on turvallisuus- ja suojeluohjeita, joiden noudattamatta jättäminen voi vaikuttaa vakuutuskorvaukseen merkittävästi.

Mikäli taloyhtiössä ei ole savunpoistolaitteistoa, pelastuslaitos suosittelee tällaisen asennusta. Ne turvaavat asukkaan poistumista, helpottavat pelastajien toimintaa ja vähentävät savuvahinkoja. Tulipalon sattuessa savu on tultakin vaarallisempaa!

Päijät-Hämeen alueella taloyhtiön luotettavana kumppanina turvallisuusasioissa toimii Alarm Kiinteistöturva. Suunnittelemme, asennamme ja huollamme taloyhtiön turvajärjestelmiä kiinteään kuukausihintaan.