Onko taloyhtiönne varautunut tulipaloon?

Onko taloyhtiönne varautunut tulipaloon?

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa 13.4.2023 siitä, kuinka moni taloyhtiö varautuu tulipaloon kehnosti. Yleensä aihe nousee pintaan, kun vahinko on sattunut, kuten tässäkin tapauksessa. Lahdessa syttyi tulipalo kerrostaloasunnossa ja liekit tuhosivat asunnon, jonka lisäksi savu koko rappukäytävä päätyi asuinkelvottomaksi. Kyseisessä taloyhtiössä palovaroittimet olivat kunnossa ja savunpoistoikkuna toimi kuten pitää. Kuolonuhreja ei onneksi ollut, vaikka tapahtuman johdosta useita asukkaita joutui sairaalaan.

Vaikka onnettomuudessa kokonainen rappukäytävä tuhoutui asuinkelvottomaksi, oli kuitenkin onni, että taloyhtiössä oli toimivat palovaroittimet, sekä savunpoistoikkuna, jotka toimivat paloyönä asianmukaisesti. Ilman näitä seuraukset voisivat olla hyvin erilaiset.

Huolestuttavaa uutisessa oli se, että on hyvin todennäköistä, että paloturvallisuus on jätetty useissa taloyhtiössä huomioimatta. Miten on sinun taloyhtiösi laita?

Savunpoistojärjestelmä on pakollinen. Ei riitä, että se on olemassa, vaan se tulee myös huoltaa säännöllisesti, jotta se varmasti toimii tositilanteessa. Lahdessa moni taloyhtiö otti opikseen vuonna 1996, kun kerrostalopalo vaati kaksi kuolonuhria, kun toimimaton savunpoisto vaikeutti pelastustöitä. Tämä tapahtuma liittyy myös olennaisesti Alarm Kiinteistöturva Oy:n yrittäjätarinan alkuun.

Ilman savunpoistoluukkuja rappukäytävä täyttyy savusta, joka on tultakin vaarallisempaa. Porrashuone on surmanloukku, koska sieltä ei selviä alas. Tämän lisäksi jokaisessa huoneistossa tulee olla toimivat palovaroittimet sen lisäksi, että porraskäytävässä on palovaroitinjärjestelmä.

Vuonna 2024 tulee lakimuutos, jonka jälkeen taloyhtiö on vastuussa myös asuntokohtaisisten palovaroittimien hankinnasta. Tämä muutos on turvallisuuden näkökulmasta todella hyvä. Ei riitä, että kotonasi on toimiva palovaroitin, jos naapurissa ei ole. Kun taloyhtiö hankkii palovaroittimet keskitetysti, varmistetaan samalla, että palovaroittimia on riittävästi. Järkevintä on hankkia akkutoimiset palovaroittimet tai sähköverkkoon liitettävät 10 vuoden paristolla, jolloin huoltomiestä ei työllistä vuosittaiset paristojenvaihdot. Laadukkaat palovaroittimet maksavat itsensä takaisin.