Akkupalo – mieti valmiiksi kuinka toimit
Akkupalon voi aiheuttaa laitteen ylilataaminen, korkea lämpötila tai vaikkapa kolhu. Akkupalojen ennaltaehkäiseminen on tärkeää, sillä akkupalon sammuttaminen on hankalaa.
Matkapuhelimen akku voi syttyä palamaan latauksen aikana
Mikäli matkapuhelin kuumenee latauksen tai käytön aikana, se tulee irrottaa latauksesta ja siirtää turvalliseen paikkaan jäähtymään. Mikäli akku syttyy, tehokkain sammutuskeino on vesi. Ongelma on, miten palavan akun saa siirrettyä paikkaan, jossa sen saa upotettua veteen. Matkapuhelimen akun lisäksi huomioi myös tilat, joissa ladataan sähköautoa tai sähköpyörää.
Tukes ja Pelastusopisto ovat testanneet litiumakkupalojen sammuttamista ja todenneet, että sammuttaminen on todella vaikeaa ja riskialtista. Akkupalo poikkeaa siten, että palo tuottaa runsaasti myrkyllisiä kaasuja, voi tuottaa tulisuihkuja ja purkauksia ja sytyttää herkästi muuta materiaalia. Akkupalon tuottaman savun hengittäminen on hengenvaarallista.
Sähköpyörien ja -autojen akut hankalia sammuttaa
Sähköpyörien ja sähköautojen akut ovat luonnollisesti vielä hankalampia, koska ne ovat suurempia kuin matkapuhelinten akut. Näiden palaminen on hyvin aggressiivista ja sammutustyöhön ei kannata ryhtyä itse, vaan hälyttää ammattilaiset paikalle. Iltasanomat uutisoi äskettäin (7.4.2024) Kouvolassa tapahtuneesta akkupalosta, joka oli tuhonnut autotallin pintaa noin kymmenen neliön alueelta. Palo oli saanut alkunsa latauksessa olleesta sähköpyörän akusta.
Kuinka lataat sähköpyörän turvallisesti kerrostalossa?
Sähköpyöriä ja sähköpotkulautoja ei tulisi koskaan ladata asunnon ulko-oven edessä, koska mahdollinen akkupalon syttyminen estää ulospääsyn asunnosta. Taloyhtiössä akkujen lataaminen on syytä keskittää johonkin, esimerkiksi sähköpyörien lataus pyörävarastossa. Näissä on usein palo-ovet, josta estävät palon leviämisen muualle. Huomioitavaa kuitenkin on, että tällaisessa tilassa tulee olla palovaroitin ja hälytyksen täytyy kuulua myös tilan ulkopuolella. Tämän voi toteuttaa meidän kauttamme joko langattomana tai kaapeloituna asentamalla palovaroittimen ja siihen liitetyn sireenin.
Välttääksesi akun palamista:
- Lue ja noudata käyttöohjeita
- Älä käytä muita kuin kyseisen akun lataukseen tarkoitettua laturia
- Lataa palamattomalla alustalla
- Älä lataa laitteita tarpeettomasti. Älä päästä akkua tyhjäksi, mutta älä myöskään pidä laturissa silloin kun ei ole tarvetta.
- Älä lataa puhelinta yöllä, äläkä jätä lataukseen kun poistut kotoa.
- Vie akku huoltoon, mikäli siinä on kolhuja tai se kuumenee käytössä tai latauksessa.
- Mikäli akku pullistuu tai alkaa haista, vie akku kierrätykseen muovipussiin pakattuna.
Yksi kommentti artikkelissa “Akkupalo – mieti valmiiksi kuinka toimit”
Kommenttiosio on suljettu.